Tussen je oren, onder je cap
0 Reviews | Review toevoegen

Onzeker? Ga zitten als een topruiter en je houding maakt je hersenen wijs dat je zelfverzekerd bent.En glimlach erbij. Want daarmee vertel je je brein dat je het leuk vindt, zelfs als jij twijfelt...

Verzendkosten

€ 0,00 

€ 18,95
Prijs per stuk

 

Aantal: 
Bestellen

Een gebrek aan zelfvertrouwen is maar een van de vele issues waar ruiters mee te maken kunnen krijgen. Er zijn er meer. Neem bijvoorbeeld angst. Vrijwel elke ruiter valt weleens en dat kan grote gevolgen hebben. Niet alleen jij, ook de relatie met je paard kan een deuk oplopen. Ook wedstrijden, vermoeidheid en de omgang met je instructeur of stalgenoten kan het nodige losmaken. Er zijn niet altijd shortcuts voor verbeteringen. Maar het helpt om te weten wat er allemaal tussen je oren, onder je cap gebeurt. En daarna kun je werken aan oplossingen en verbeteringen.

Lees alvast het voorwoord:
page1image54609216

De kunst van het verliezen

“Voor Bit willen we graag een artikel over de kunst van het verliezen en wedachten meteen aan jou. Wil jij het schrijven?” Natuurlijk was ik blij met de opdracht. Het leek me een erg interessant onderwerp. Maar het was ook een twijfelachtige eer. Want waarom dachten ze meteen aan mij? Hoe ging dat op de redactie? Zaten ze te brainstormen: “Verliezen ... verliezers ... ja, Afke!”

Overigens ben ik wel een ervaringsdeskundige op het gebied van verlies.
Dat wist Bit alleen nog niet. Ik heb namelijk van alles verloren: een paard, eenaantal dromen en heel veel wedstrijden. Ergens in de archieven van het KNHS staat dat ik L springen en Z2 dressuur heb gereden, allebei met minpunten.Mijn springcarrière was het meest dramatisch. Ik ben op, door en over hindernissen gegooid en meer dan eens verliet ik de ring te voet. Met dressuurging het beter. Ik won en na een tijdje steeg mijn zelfvertrouwen zelfs boven mijn cap uit. In het Z2 was die winning streak ineens voorbij. Het voelde als falen.

Het artikel leerde me dat sport niet om winnen gaat, maar om het omgaan met verlies. “Winnen is niet te controleren”, zei mental coach Peter Murphy. Die eerste prijs hangt van allerlei dingen af, waaronder de jury en je tegenstanders. Als een ander beter rijdt of meer punten krijgt, verlies jij. Zelfs met je allerbeste rit ooit kun je verliezen. Ik was in shock. Ik geloofde dat moeite beloond zouworden, dat je oogst wat je zaait en dat de beste wint. Maar de coach schuddezijn hoofd: “Soms heb je geluk, soms pech en in de dressuursport heb je soms een jury die onredelijk laag punt. Verliezen hoort erbij.”

Nog erger, in het ‘echte leven’ werkt het net zo. Vaak heb je geen controle overde uitslag. Ik verzet me daar heftig tegen en heb het ‘oogst en zaai’-verhaal daarom meerdere malen besproken met mijn psycholoog. Zij moest erom lachen en noemde het een mythe. Ze zei: “Er gebeuren ook heel nare dingen met mensen die heel veel goeds zaaien.” Tot zover haar peptalk.

Verliezen is dus een waardevolle kunst en gelukkig kun je het leren. Daaromwil ik je de tips en trucs geven van alle (sport)psychologen en mental coaches die ik in de afgelopen jaren heb geïnterviewd. Daarnaast hoop ik je wat troostte kunnen bieden door de smart te delen. Je bent namelijk niet de enige die soms worstelt met dat wat tussen je oren gebeurt. Ik herken vrijwel alle issues. Angst, jaloezie, luiheid; de meeste onderwerpen in dit boek, allemaalonderwerpen van artikelen voor Bit, heb ik zelf aangedragen. De inspiratievond ik onder mijn eigen cap. De interviews waren als therapiesessies waar ik veel aan heb gehad en hopelijk helpen ze jou nu ook.

PS 
Jaren later heb ik de toenmalige hoofdredacteur van Bit gevraagd waarom
ik de opdracht kreeg. “Je dacht aan verliezers en daarom aan mij?”, lachte ik.
Na een korte stilte reageerde ze koel: “Ik dacht aan jou omdat jij een goed artikel kunt schrijven.” Die optie was niet eens in me opgekomen. Daarom vind je verderop in dit boek ook tips die je helpen je negatieve gedachten en onzekerheid aan te pakken.

Over de auteur
Tekstschrijver Afke Teunen is geen psycholoog, maar ze heeft er wel een. Daarnaast interviewde ze er meerderen voor paardenblad Bit en schreef ze tientallen artikelen over sportpsychologie, communicatie en coaching. In dit boek verzamelde ze de meest praktische tips, adviezen en inzichten.
 

Review toevoegen

Deze review wordt niet direct geplaatst omdat deze eerst  goedgekeurd moet worden door de beheerder. Wanneer deze review goedgekeurd is, verschijnt hij op deze pagina.

Geen reviews gevonden.

Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten, we slaan geen persoonlijke gegevens op.